A VÚK
A Veszprémi Úszó Klub jogelődje az 1982-ben alakult Pedagógus Egyesület. Ezen egyesületnek 8-9 év alatt sikerült eljutni arra a szintre, hogy megalapozta az úszó versenysportot Veszprém városában.
A klub versenyzői a tudatos szakmai vezetésnek köszönhetően 1988-ra közelítettek a nemzetközi szinthez. A klub szerkezeti felépítésére szinte ugyan az volt jellemző, mint napjainkban. Ez az úgynevezett piramis rendszer eredményezte azt a jól működő struktúrát, mely folyamatosan biztosította a klub eredményességét napjainkig.
Az első tempókat az óvodában teszik meg a gyermekek, majd ezt követően kerülnek a városi uszodába, ahol tudásuknak megfelelően különböző csoportokba kerülnek besorolásba. A kisversenyzőknek most is 8 csoport áll rendelkezésére, hogy tudásukat finomítsák.
 
A VUK felépítésében elévülhetetlen érdemei voltak Gyenge Zsigmondnak a legendás hírű vezetőedzőnek. Egyesületünk a vezetése alatt vált meghatározóvá a hazai úszósportban. Az elmúlt huszonöt évben versenyzőink kiemelkedő eredményeket értek el a korosztályos és a felnőtt hazai és nemzetközi versenyeken. Számos érem, sok közülük a legszebben csillogó lóg az egykori és mostani úszók szobáinak falán. Ez alatt a huszonöt év alatt megbecsülni sem könnyű mennyi gyermek és felnőtt tanult meg úszni a Klub szervezésében.
 
A Veszprémi Úszó Klub tevékenysége a mai napig több mindenből tevődik össze. A kisvizes oktatás mellett különböző időpontokban van kondicionáló illetve szabadidős vízi foglalkozás. Bizonyítottuk, hogy a versenysport és a tömegsport jól megfér egymás mellett, kiegészítik egymást.
 
A 1990-es évek közepére hazánk társadalmi viszonyai megváltoztak, ami kihatott a sportéletre is. Míg korábban a sport kitörési lehetőség volt addigra manapság a legtöbben szabadidős tevékenységként gondolnak a sportra ezen belül az úszásra is. Ez a változás minket is változtatásra kényszerített.
 
Jelenleg a Veszprémi  Úszó Klubban 100-150 gyermek sportol napi rendszerességgel. Nekik csak töredékük az, aki versenyzőként éli meg az edzéseket és a mindennapjaikat. A társadalommal a sportegyesületünk is változott. Ennek köszönhető, hogy a gyermeklétszámunk folyamatosan növekedik minden évben.
 
A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány versenyző neve, akik meghatározó szerepet töltöttek be a klub életében: Kiss Judit, Schönek András, Kádár Lajos, Kovács Norbert, Felföldi Viktória, Farkas Marianna, Hudi Zsanett, Pleszinger Petra, Schmiedhoffer Diána.
 
Bízunk abban, hogy a jövőben is tudunk bajnokokat, helyezetteket vagy "csak" egészséges fiatalokat adni a társadalomnak, akik magukban hordozzák a sport és az egészséges életmód szeretetét.
 
Ebben bízva ajánljuk figyelmükbe, figyelmedbe ezt a honlapot kedves Sportbarát, melyen keresztül megismerkedhetsz velünk, akik ezért a Klubért dolgozunk, valamint versenyzőinkkel, akik nap, mint nap azért szállnak vízbe, hogy bebizonyítsák náluk nincsen jobb.
 
Jó barangolást kívánunk ezen a megújult oldalon!
Veszprémi Úszó Klub